Ørby vingaard

Dansk kvalitets vin

Vi elsker at være på besøg hos vores lokale leverandører, blive vist rundt, smage deres varer, se det gro/blive lavet, høre de fantastiske historier/fortællinger der kommer lige fra hjertet.
De er alle fantastiske mennesker der brænder for det de laver, om det så er jordbær, kartofler, sild, chokolade eller kød, eller som i det her tilfælde vin.

På endnu en solrig dag i tilbage i 2020 var vi ude hos Søren og Birthe på Ørby Vingaard, vi havde længe tænkt at vi skulle snuse lidt til noget dansk vin, og efter besøget i Ørby, var vi ikke i tvivl om, at det skulle være netop Ørby vin, vi skulle have på hylderne.
Vi fik selvfølgelig en rundvisning ved vinstokkene, så hvor druerne bliver presset, lokalerne hvor de har vinsmagning, og den meget autentiske gårdbutik med alle vinene.
Efterfølgende skulle vi selvfølgelig smage på vinen, det blev til rosé, hvidvin og rødvin i denne omgang.

Hvis der var kyndige vinkender med, der var lidt skeptiske over for dansk vin, så blev de hurtigt overbevist om, at det faktisk smager fantastisk.

Efter 45 år med salg af biler, blev Birthe og Søren enige om, at der skulle ske noget nyt og hvorfor så ikke blive vinbønder?
De gik i gang med, at lede efter en ejendom der passede til formålet, valget faldt på et fantastisk landsted i Ørby, med marker der ligger 40 m over vandet.
Et perfekt sted til projektet, da højden gør at druerne får mere sol og vind.

På Ørby Vingaard er der godt og vel 1.5 ha med druer, 33 rækker i alt ca. 100 m lange.
Det bliver til knap 6500 flasker vin årligt. De laver rosé, hvidvin, rødvin, dessertvin og mousserende vine.

I 2007 blev de første stokke sat, de startede med 2200 stokke af Solaris, Rondo og Bolero, og har siden udvidet med Leon Cantor og Carbernet Cantor.
I 2012 havde de den første vinhøst på flasker.
Stokkene er økologisk dyrket, dvs. de sprøjter ikke deres marker, men før at de må kalde det økologisk vine går der lige knap 2 sæsoner mere.
2016 var et godt år, perfekt vejr til formålet og det resulterede i, at de på et Vinskue i 2018 vandt guldmedalje for årets bedste rødvin.
I 2020vandt de igen medalje for deres hvidvin.

Vi  har både rødvin, hvidvin, rosé, bobler og dessertvin  på hylderne.